Przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 400cm kwadratowych. a) oblicz sumę p
ola: Przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 400cm kwadratowych.
a) oblicz sumę pól obu podstaw walca.
b) oblicz miarę kąta, pod jakimi przekątna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy walca.
8 lut 12:18
Beti:

H = 2r = 400 −−> r = 200
a) obie podstawy są takie same, więc S = 2P
p = 2πr
2 = 2π40000 = 80000π cm
2
b) skoro przekrój osiowy jest kwadratem, to przekątna dzieli kąt prosty kwadratu na dwa kąty po
45
o, więc: α = 45
o
8 lut 12:37
Janek191:
Beti − źle !
2r = h
więc
P = h2 = 400 ⇒ h = 20 i 2r = 20 ⇒ r = 10
h = 20 cm
r = 10 cm
itd.
8 lut 12:42
Beti: No fakt

Sorry, nie zauważyłam, że 400 to wartość pola
8 lut 12:44