Wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkt przegięcia
scooter: y=2x
3+3x
2−12x+1
Wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkt przegięcia

nie mam zielonego pojęcia
jak to rozwiązać
8 lut 12:16
scooter: ?
8 lut 12:22
Edyta PK:
liczysz drugą pochodną
jeśli f''(x)>0 to funkcja wypukła
jeśli f''(x)<0 to funkcja wklęsła
punkt przegięcia
jeśli f''(x)=0
8 lut 12:47
Edyta PK: f(x)'=6x2+6x−12
f(x)""=12x+6
12x+6=0
x=−0,5
8 lut 12:49
Edyta PK:
funkcja jest wypukła dla x∊(−0,5;+∞)
funkcja jest wklęsła dla x∊(−∞;0,5)
funkcja ma punkt przegięcia w x=−0,5
8 lut 12:52
Edyta PK:
tam zamiast f(x)'''' powinno być f(x)''
wcisnęłam zły przycisk na klawiaturze
8 lut 12:54
Janek191:
y = 2 x3 + 3 x2 − 12 x + 1
więc
y ' = 6 x2 + 6 x − 12
oraz
y '' = 12 x + 6
12 x + 6 = 0 ⇔ x = − 1/2
Sprawdzamy czy punkt x0 = −1/2 jest punktem przegięcia :
Niech x ∊ ( x0 −δ ; x0 ) , gdzie δ > 0
Dla takiego x jest y '' < 0
Niech x ∊ ( x0 ; x0 + δ ), gdzie δ > 0
Dla takiego x jest y '' > 0
zatem w punkt x0 = − 1/2 jest punktem przegięcia krzywej o równaniu
y =2 x3 −3 x2 −1 2 x + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dla x < − 1/2 jest y '' < 0 więc krzywa jest wklęsła w ( − ∞ ; − 1/2 )
Dla x > − 1/2 jest y '' > 0 więc krzywa jest wypukła w ( − 1/2 ; + ∞ )
===========================================================
8 lut 13:10
scooter: dziękuję bardzo
8 lut 13:34