Całka do policzenia
RR: Cześć, mam problem z całką.
Mianowicie:
| | 5x3 | |
∫x2+ |
| −sin(2x+1)dx |
| | 4+x2 | |
Nie bardzo wiem, jak zabrać się za ten środkowy składnik.
Pozdrawiam!
8 lut 12:12
Krzysiek: podstawienie: t=4+x
2
dt=2xdx
x
2=t−4
8 lut 12:19
RR: Eh, głupoty mi się pokazują po podstawieniu...
8 lut 13:47
8 lut 14:05
RR: Wiem, że będzie:
| 1 | | 5t−20 | |
| ∫ |
| dt tylko co dalej? jaki wzór tutaj pasuje? |
| 2 | | t | |
8 lut 14:42
MQ: | 5t−20 | | 20 | |
| =5+ |
| i masz dwie proste całki |
| t | | t | |
8 lut 14:47
RR: No tak... oj zmęczenie swoje robi
8 lut 15:28
MQ: tam powinno być − oczywiście −− za szybkie paluszki
8 lut 15:29