Wyznacz asymptoty krzywej
scooter: | | 2x3−5 | |
Wyznacz asymptoty krzywej f(x)= |
| |
| | x2−4 | |
Zrobię tyle ile wiem resztę podpowiecie mam nadzieje

D∊R / [2]
x→2
+
x→2
−
| | f(x) | |
teraz mam 2 wzory a=limx→∞ |
| i b=limx→∞[f(x)−ax] |
| | x | |
pytanie jak te wzory zastosowac nie bardzo wiem
8 lut 12:12
Karolina: D ∊ R \ {−2} \ {2}
Z tych lim co policzyłeś wychodzi, że istnieje asymptota pionowa obustronna w punkcie x+2
Teraz liczysz a.ukośną gdzie y=Ax + B
wzory masz więc podstawiasz
a B liczysz po obliczeniu A
8 lut 12:27
scooter: prosiłbym o rozpisanie
8 lut 13:34
heuhuehue: lim x−−>∞ f(x)x = a
lim x−−>∞ f(x)−ax = b
asymptota ukosna y=ax+b
8 lut 13:38
Karolina: a więc wzór na granice ukośną : y=Ax+B
wzór na A
x→±
∞
Czyli mamy
| 2x3−5 | | 2x3−5 | | 1 | | x3(2−5/x3) | | 1 | |
| :x= |
| |
| = |
| |
| |
| x2−4 | | x2−4 | | x | | x2(1−4/x2) | | x | |
↑
| | 4 | | 5 | | 2 | |
teraz liczysz granice, gdzie x→±∞ |
| = 0 a dla |
| =0, więc zostaje Ci |
| , |
| | x2 | | x3 | | 1 | |
8 lut 13:56
Karolina: a B liczysz ze wzorku to bierzemy z A
↓
| | 2x3−5 | | 2x3−5−2x(x2−4) | |
lim =f(x) −Ax = |
| − 2x= |
| = |
| | x2−4 | | x2−4 | |
x→±
∞
8 lut 14:02
Karolina: dalsza część [sory niechcacy kliknęłam wyślij]
| | 2x3−5−2x3+8x | | 8x−5 | | x(8−5/x) | | 8−5/x | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = 8 |
| | x2−4 | | x2−4 | | x(x−4/x) | | x−4/x | |
czyli masz asympotę ukośną y=2x+8
a asymptota pozioma nie istnieje, bo A≠0
8 lut 14:09
scooter: czyli b = 2/0 =2?
8 lut 14:39
scooter: aha
8 lut 14:39
Karolina: B=8, masz to wyżej policzone
8 lut 14:50
scooter: dzięki karolinko
8 lut 15:05
Karolina:
8 lut 15:15