ciaglosc
ss: mam funkcje
f(x)=k{x gdy x∊[−2, 0] & &sinx gdy x∊(0,2]
Pytanie czy funkcja jest ciagla i rozniczkowalna
Jest ciagla bo granice w 0 z lewej i prawej strony sa sobie rowne i wynosza 0
I jest rozniczkowalna bo granice ilorazu roznicowego sa sobie rowne z prawej i lewej strony.
Dobrze mysle czy nie bardzo?
8 lut 11:35
ss: zle wyszlo
x gdy x ∊ [−2,0]
sinx gdy x ∊ (0,2]
8 lut 11:40
PW: | | sinx | |
Dobrze, oczywiście trzeba te ilorazy wypisać i powołać się na znajomość granicy |
| przy |
| | x | |
x→0. Na rysunku widać będzie, jak gładko przechodzi prosta y=x w wykres f(x)=sinx. To nie
dowód, ale warto to widzieć i narysować − przecież pochodna to tangens kąta nachylenia
stycznej.
8 lut 12:15