1
mała1: Miejsccem zerowym funkcji f(x)=3x2−9x+6 są liczby?
8 lut 11:24
PW: 1 na pewno, co sprawdzamy bezpośrednio podstawiając f(1) = .... = 0.
Czy istnieją inne miejsca zerowe rozstrzygniemy dzieląc f(x) przez (x−1) i badając iloraz −
funkcję kwadratową. Podstawy teoretyczne znasz? Dlaczego dzielić przez (x−1) i dlaczego
sprawdzaliśmy np. f(1), a nie f(7)?
8 lut 11:29
krystek: A tak zwyczajnie po uczniowsku:
Oblicz Δ ,x1 i x2
lub
3(x2−3x+2) i teraz Δ x1 i x2
8 lut 11:32
Edyta PK:
policz deltę
Δ=b2−4ac
Δ(−9)2−4*3*6=9 >0 więc są dwa miejsca zerowe
x1=(−b−√Δ)/2a
x2=(−b+√Δ)/2a
x1=1
x2=2
8 lut 11:36
PW: Masz rację, krystek, jestem trochę ślepy i zobaczyłem tam 3x3 (nie przypuszczałem, że można
pytać o tak prostą sprawę jak pierwiastki funkcji kwadratowej). Dzięki za sprostowanie, bo
moja wypowiedź jest dobra, ale na użytek pytania o 3x3−9x+6, a na postawione pytanie − nie
bardzo.
8 lut 11:37
krystek: @PW rozpiętość zadań od podstawowej do studiów i stąd czasem takie nasze reakcje.
Pozdrawiam. Też jestem przeciwniczką wyręczania i wyliczania zadań.
8 lut 11:41