xxx
xxx: 1.Dla jakich wartości parametru p jeden z pierwiastków równania x3−(p+3)x2−4x=0 jest średnią
arytmetyczną pozostałych pierwiastków?
Jak znacie dwa sposoby szybko je opanuje
30 cze 12:23
AS: x3 − (p + 3)*x2 − 4*x = 0
x*(x2 − (p + 3)*x − 4) = 0
x = 0 lub x2 − (p + 3)*x − 4 = 0
Z wzorów Viett'y wiemy,że x1*x2 = c/a w naszym przypadku
x1*x2 = −4 oznacza to że pierwiastki mają różne znaki a x = 0 znajduje się
między pierwiastkami równania kwadratowego.
Rozwiązuję równanie kwadratowe
Δ = [−(p + 3)]2 − 4*1*(−4) = (p + 3)2 + 16
x1 = (p + 3 − √Δ)/2 , x2 = (p + 3 + √Δ)/2
0 = (x1 + x2)/2
0 = ((p + 3 − √Δ)/2 + (p + 3 + √Δ)/2)/2
0 = 2*p + 6 → p = −3
Dla p = −3 Δ = 16 , √Δ = 4
x1 = −2 , x2 = 2
Odp. Dla p = −3
30 cze 12:43
xxx: dzięki
30 cze 12:47