Wykonaj działania a następnie określ stopień otrzymanego wielomianu
milutka: Zadanie 1.
Wykonaj działanie a następnie określ stopień otrzymanego wielomianu mając dane:
P(x)= x2 + 3x – 5
A(x)= x−1
W(x)−a(x)
3P− W(x)
P(x) – a(x)+ W(x)
Zadanie 2
Która z liczb jest pierwiastkiem wielomianu:
3x2 – 3x + x−1 ; x= 1 , x= 0, x= 1
(x−10) (x+2) (x−5) ; x= 1, x= 5, x=11
X4 + x3 + x 2 −2x −1; x= −2, x=1, x=−2
Zadanie 3
Rozłóż wielomiany na czynniki liniowe:
X3 – 4x2 +x −4
X 3 +5x2 −4x – 20
X5 +x4 – x2
X3 + 5x2 + 6x
Zadanie 4
Rozwiąż równania:
X3 + 2x2 + x + 2
2x3 – 6x2 – x +3
X3 + x2 – 6x
Zadanie 5
Rozwiąż nierówności:
X2 + 3x – 4 < 0
X3 + 2x2 – x > 0
X3 +2x2 – x ≤ 0
8 lut 10:39
Fixed: A czego tutaj nie rozumiesz?
Gotowca nie dostaniesz
8 lut 10:52