parametr
JoP: Dla jakich wartości parametru m równanie |m−2|=2m+1 ma
a)jedno rozwiązanie
b)dwa rozwiązania
Wiem że założenie powinny wyglądać następująco
a) 2m+1=0
b) 2m+1>0
mam tak w odpowiedzi ale nie wiem dlaczego tak ma to wyglądać?
8 lut 10:33
JoP: Wie ktoś?
8 lut 10:42
Tad:
.. a widzisz tu jakiś parametr ... ja tu widzę równanie z niewiadomą m
8 lut 10:56
JoP: sorki, powinno być tak |x−2|=2m+1
8 lut 11:00
Tad:
... i jak to równanie pierwszego stopnia ... ma jedno rozwiązanie (m=1/3)
8 lut 11:00
Tad:

2m+1<0 brak
2m+1=0 jedno
2m+1>0 dwa
8 lut 11:04
JoP: jeśli już to całe równanie w a) ma m= − 0,5...
Zadałem pytanie dlaczego tak mają wyglądać założenia, dlaczego nie jest liczone z całego
równania, dlaczego licząc 2m+1>0 wychodzą dwa rozwiązania dla danego parametru?
8 lut 11:05
Tad:
... a niby skąd to masz to swoje m=−0,5

?
8 lut 11:08
JoP: z odpowiedzi
8 lut 11:11
Tad:
bredzisz
8 lut 11:14
JoP: ahaa...
8 lut 11:15
JoP: pytam raz jeszcze dlaczego w tym zadaniu liczą tak (W ODPOWIEDZI, ROZWIĄZANIU)
a)2m+1=0
b) 2m+1>0
a nie z całego równania?
i dlaczego w przykładzie b) robiąc nierówność otrzymamy parametr dla którego równanie ma dwa
rozwiązania?
8 lut 11:18
Edyta PK:
równanie to jest równaniem pierwszego stopnia, więc ma jedno rozwiązanie
po pierwsze ustalamy wartość bezwzględną
x−2 dla x−2>0
|x−2|={
−x+2 dla x−2<0
stąd
x−2=2m+1 lub −x+2=2m+1
x=2m+3 x=−2m+1
więc
2m+3=−2m+1
m=−0,5
8 lut 11:20
Edyta PK:
to do podpunktu a)
ma jedno rozwiązanie, gdy całe równanie przyrównamy do zera
8 lut 11:23
Tad:
...o masz −:(
Nie Edytko PK
Równanie |x−2|=2m+1 ... ma ilość rozwiązań zależną od m
8 lut 11:24
Tad:
− dla 2m+1<0 czyli m<−1/2 ...układ jest sprzeczny ... więc nie ma rozwiązań
− dla 2m+1=0 czyli m=−1/2 ...równanie ma jedno rozwiązanie
− dla 2m+1>0 ...równanie ma dwa rozwiązania
8 lut 11:28