Wielomiany na klasówke .... z małym tłumaczeniem bym prosiła .. Bardzo potrzebne
minka12345: PROSZĘ O ROZWIĄZANIE I JAK MOŻNA TO Z MAŁYM TŁUMACZENIEM JAK TO JEST ZROBIONE DZIĘKUJE Z GÓR
BARDZO SERDECZNIE

Zadanie 1.
Wykonaj działanie a następnie określ stopień otrzymanego wielomianu mając dane:
P(x)= x2 + 3x – 5
A(x)= x−1
W(x)−a(x)
3P− W(x)
P(x) – a(x)+ W(x)
Zadanie 2
Która z liczb jest pierwiastkiem wielomianu:
3x2 – 3x + x−1 ; x= 1 , x= 0, x= 1
(x−10) (x+2) (x−5) ; x= 1, x= 5, x=11
X4 + x3 + x 2 −2x −1; x= −2, x=1, x=−2
Zadanie 3
Rozłóż wielomiany na czynniki liniowe:
X3 – 4x2 +x −4
X 3 +5x2 −4x – 20
X5 +x4 – x2
X3 + 5x2 + 6x
Zadanie 4
Rozwiąż równania:
X3 + 2x2 + x + 2
2x3 – 6x2 – x +3
X3 + x2 – 6x
Zadanie 5
Rozwiąż nierówności:
X2 + 3x – 4 < 0
X3 + 2x2 – x > 0
X3 +2x2 – x ≤ 0
a te np x2 to do potęgi
8 lut 10:22
Janek191:
W z.1 brak wielomianu W.
8 lut 11:23
Edyta PK: Zadanie 2
podstaw po kolei do wielomianu za x dane liczby − jeśli w wyniku otrzymasz zero, to liczba jest
pierwiastkiem wielomianu
np. 3*12−3*1+1−1=3−3+1−1=0 stąd x=1 jest pierwiastkiem wielomianu
8 lut 11:53
8 lut 11:54
Edyta PK:
1) x3−4x2+x−4=x2(x−4)+(x−4)=(x−4)(x2+1)
2)....= x2(x+5)−4(x+5)=(x+5)(x2−4)=(x+5)(x−2)(x+2)
3)....=
4)....=x(x2+5x+6)=x(x+3)(x+2)
8 lut 12:03
Edyta PK: zadanie 4
x3+2x2+x+2=0
x2(x+2)+(x+2)=0
(x+2)(x2+1)=0
(x+2)=0 lub (x2+1)=0
x=−2 lub x2=−1 brak rozwiązań
rozwiązaniem równania jest liczba x=−2
pozostałe podobnie, mam nadzieję, że sobie poradzisz
8 lut 12:10
Edyta PK:

zadanie 5
x
2+3x−4<0
liczysz deltę i miejsca zerowe
Δ=25
x
1=−4
x
2=1
rozwiązaniem nierówności są x∊(−4,1)
8 lut 12:19