paramatr
Madzia:

proszę o pomoc
Zbadaj liczbę rozwiązań miejsc zerowych funkcji f(x)= (2m−1)x
2−(3m−2)x+m−1 w zależności od
parametru m. Napisz wzór i sporządź wykres funkcji y=g(m) która każdej wartości parametru m
przyporządkowuje liczbę miejsc zerowych funkcji.
dla 2m−1=0 m=1/2 jest jedno miejsce
i ja myślałam że dla m≠1/2
Δ<0 Δ=0 Δ>0
Δ wychodzi m
2
to mój wynik
8 lut 10:13
Madzia:

a w odp jest tak
zapomniałam jeszcze w pierwszym rysunku narysować kreskę pomiędzy 0 a 1/2
8 lut 10:16
Dominik: 2 m zerowe
a ≠ 0
Δ > 0
1 m zerowe
a ≠ 0
Δ = 0
lub
a = 0
b ≠ 0
0 m zerowych
a ≠ 0
Δ < 0
lub
a = 0
b = 0
c ≠ 0
8 lut 10:17
Dominik: rozpatrzylas wszystkie mozliwosci?
8 lut 10:18
Madzia: o kurcze już wiem tam jest m2<0 a przecież nie może być czyli mogą być wszystkie liczby
oprócz 0 i 1/2
8 lut 13:09