oblicz pochodną
Karolina: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
−policz pochodną funkcji oraz wyznacz zbiór w którym funkcja jest różniczkowalna?
x2/2(x−3)
8 lut 09:37
Edyta PK:
f(x)=x2/2(x−3)
f(x)'=[(x2)' * 2(x−3) − x2 * (2(x−3))'] / [(2(x−3))2]
f(x)'=[2x*2(x−3) − x2 * 2] / [4(x−3)2]
f(x)'=[4x2−12x−2x2]/
f(x)'=[2x2−12x]/[4x2−24x+36]
8 lut 09:52
Karolina: Dziękuję

Proszę jeszcze o podpowiedź dla jakiego zbioru f. będzie różniczkowalna
8 lut 10:00
Karolina: aa i mam pytanko tak to powinno być zapisane?
g(x)2 = [2(x−3)]2= 4(x−3)2
8 lut 10:13
aska: Proszę o pomoc jak doprowadzić do końca wyrażenie, tak, aby otrzymać pierwiastki:
(x2+3x+2)−(x2−2)(2x+3)=0
8 lut 10:30
Edyta PK:
tak, zapis właściwy
8 lut 10:33
Karolina: Czyli teraz rozwiązać tą funkcję
f(x)'=[2x2−12x]/[4x2−24x+36]
i otrzymamy roziwązanie to dla takich wartości f. będzie różniczkolwana?
8 lut 10:39
Karolina: Z definicja f. różniczko. wynika że dla otrzymanej pochodnej mam wyznaczyć dziedzinę i to
będzie zbiór w których f. bedzie rozniczkowalna?
8 lut 11:17