Wyznaczyć monotoniczność i ekstrema
scooter: | | x2−6x+13 | |
y= |
| jaka jest dziedzina funkcji i ogólnie jak wyliczyć  |
| | x−3 | |
8 lut 09:35
Dominik: mianownik musi byc rozny od zera
8 lut 09:35
Karolina: D ∊ R \ {3}
8 lut 09:39
scooter: Df: x∊R /{3} ?
8 lut 09:39
scooter: ok a nastepnie przyrównać licznik czy mianownik do 0?
8 lut 09:41
Karolina: Mianownik przyrównujesz do zera, dodatkowo gdybyś miał w liczniku same "X" to musi byc różny od
"0", ale nie masz więc:
x−3=0
x=3
więc D ∊ R \ {0} inaczej pisząc x ∊ (−∞,3) ∩ (3,+∞)
8 lut 09:44
scooter: no i co dalej?
8 lut 09:46
Karolina: kurna bzdurę napisałam D ∊ R \{3} − tak powinno być [zero mi się wkradło wcześniej]
8 lut 09:47
scooter: no mam dziedzine tej funkcji i jak dalej liczyc?
8 lut 09:48
Karolina: Wydaje mi się, że badasz ekstremum funkcji.
Badam warunek konieczny istnienia ekstremum funkcji, czyli sprawdzam dla jakich punktów z
dziedziny funkcji pochodna tej funkcji zeruje się.
f(x)'=0 −> przyrównujesz do zera
Następnie uwzględniając dziedzinę opisujesz monotoniczność, czyli dla jakich x f. rośnie maleje
8 lut 10:05
scooter: dobra napisze swoje obliczenia ocenicie
8 lut 10:20
Karolina:
8 lut 10:27
scooter:
| | (2x−6)*(x−3)−(x2−6x+13)*1 | |
y'= |
| |
| | (x−3)2 | |
| | 2x2−6x−6x+18−x2−6x+13 | |
y'= |
| |
| | (x−3)2 | |
| | x2−18x+31 | |
y'= |
| Df'x∊R \ {3}{−3} |
| | (x−3)2 | |
| x2−18x+31 | |
| =0 /*(x−3)2 |
| (x−3)2 | |
x
2−18x+31=0
Δ=200
√Δ=
√200
Czy do tego momentu jest dobrze policzone i okreslona dziedzina?

jak narysowac WKIE WDIE?
8 lut 10:29
scooter: czyli WDIE x1i x2 należa do dziedziny pochodnej funkcji
8 lut 10:40
Karolina: obliczenia ok, ewentualnie mozesz skrócic w x1 i x2, dziedzina i pochodna ok
8 lut 10:46
scooter: jak dokonczyc to zadanie? trzeba chyba narysowac wykres ale jak?
8 lut 11:14