Wykresem funkcji f(x) 2x^2+bx+c
Dunaj: Wykresem funkcji f(x) 2x
2+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W (−2,3). Wyznacz
współczynniki b i c oraz podaj zbiór wartości funkcji f.
Proszę o pomoc walczę o 6 na koniec 3 klasy gimnazjum jestem na profilu rozszerzonym i mam tego
typu zadania, zupełnie nie wiem jak tknąć.
Dominik: wiec sie ucz!
https://matematykaszkolna.pl/strona/3413.html
f(x) = ax
2 + bx + c = a(x − p)
2 + q
p, q to odpowiednio wspolrzedne x i y wierzcholka paraboli.
zatem f(x) = a(x + 2)
2 + 3 = a(x
2 + 4 + 4x) + 3 = ax
2 + 4ax + 4a + 3
porownuje wspolczynniki przy odpowiednich potegach x wielomianu
a = 2
b = 4a = 8
c = 4a + 3 = 11
f(x) = 2x
2 + 8x + 11
zbior wartosci dla a > 0 to y∊<q,
∞), czyli? tu juz odp udziel sam. najtrudniejsze zrobilem.