parametr
Madzia: proszę o pomoc
Dla jakich wartości parametru m równanie x2−2mx+m2−1 ma dwa pierwiastki zawarte miedzy
liczbami −2 i 4 ?
8 lut 08:52
Janek191:
Tutaj nie ma równania !
8 lut 08:54
Madzia: przepisałam dosłownie polecenie
8 lut 08:56
Madzia: jest to równianie jest
8 lut 08:56
Janek191:
Powinno być
x2 −2m x + m2 − 1 = 0
Δ = ( − 2m)2 − 4*1*( m2 − 1) = 4 m2 − 4 m2 + 4 = 4 > 0 , więc
równanie ma 2 różne pierwiastki
√Δ = 2
x1 = ( 2m − 2)/2 = m − 1
x2 = ( 2m + 2)/2 = m + 1
x1 < x2
więc musi być
− 2 < x1
x2 < 4
−−−−−−−−−−−−−−
− 2 < m − 1
m + 1 < 4
−−−−−−−−−−−−−
m − 1 > − 2
m + 1 < 4
−−−−−−−−−−−−
m > − 1
m < 3
−−−−−−−−−−−−
Odp. m ∊ ( − 1; 3 )
==================
8 lut 09:01
Janek191:
Powinno być
x2 −2m x + m2 − 1 = 0
Δ = ( − 2m)2 − 4*1*( m2 − 1) = 4 m2 − 4 m2 + 4 = 4 > 0 , więc
równanie ma 2 różne pierwiastki
√Δ = 2
x1 = ( 2m − 2)/2 = m − 1
x2 = ( 2m + 2)/2 = m + 1
x1 < x2
więc musi być
− 2 < x1
x2 < 4
−−−−−−−
− 2 < m − 1
m + 1 < 4
−−−−−−−−
m − 1 > − 2
m + 1 < 4
−−−−−−−−−
m > − 1
m < 3
−−−−−−−−−
Odp. m ∊ ( − 1; 3 )
==================
8 lut 09:02
Dominik: x2 − 2mx + m2 − 1 = 0 to jest rownanie
Δ > 0
−2 < xw < 4
f(−2) > 0
f(4) > 0
8 lut 09:02