parametr
Madzia: Proszę o pomoc
Dla jakich wartości parametru m równanie x2−(m−4)x+2m=0 ma dwa pierwiastki dodatnie, z których
jeden jest dwa razy większy od drugiego?
8 lut 08:07
Dominik: | ⎧ | a = 0 | |
| ⎜ | Δ > 0 | |
| ⎨ | x1x2 > 0 |
|
| ⎜ | x1 + x2 > 0 | |
| ⎩ | x1 = 2x2 | |
8 lut 08:11
Madzia: a nie może być równe zero
8 lut 08:13
Madzia: a=1
8 lut 08:15
Dominik: a ≠ 0 ⇒ m∊ℛ
8 lut 08:17
Janek191:
Δ = [ − ( m − 4)]2 − 4*1*2m = m2 − 8m + 16 − 8m = m2 − 16 m + 16 > 0
Δ1 = (−16)2 − 4*1*16 = 256 − 64 = 192 = 64*3 > 0
p{Δ1 ) = 8 √3
m1 = ( 16 − 8 √3)/2 = 8 − 4 √3
m2 = ( 16 + 8 √3 )/2 = 8 + 4 √3
m ∊ ( − ∞ ; m1 ) ∪ ( m2 ; +∞ ) − wtedy Δ > 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x1 * x2 = c/a = m
x1 + x2 = − b/a = ( m − 4)/2
x2 = 2 x1
zatem
x1 * 2 x1 = 2 x12 = m
x1 + 2 x1 = 3 x1 = ( m − 4)/2
więc
m > 0
( m − 4)/ 2 > 0 / * 2
−−−−−−−−−−−−−−
m > 0
m − 4 > 0
−−−−−−−−−−
m > 4
=====
Ponieważ m2 = 8 + 4 √3 > 4
zatem
Odp. m ∊ ( 8 + 4 √3 ; + ∞ )
===========================
8 lut 08:48
Janek191:
Pomyłka − zgubiłem 2
Powinno być
x1 * x2 = c/a = 2m
i dalej rozwiązujemy analogicznie jak wyżej.
8 lut 08:52
Janek191:
W III wierszu rozwiązania powinno byc
√Δ1 = 8 √3
8 lut 09:05
Madzia: już rozwiązałam sama odp jest m=16
8 lut 09:06