rozwiąż równanie - wielomiany
Patrycja: rozwiąż równanie:
16x
3 − 28x
2 + 4x + 3 = 0
bardzo proszę o pomoc
8 lut 01:14
Jolanta: Na pewno dobrze napisałas ?
8 lut 01:45
8 lut 08:00
Janek191:
W(1/2) = 0, bo 16 *(1/8) − 28* (1/4) + 4*(1/2) + 3 = 2 − 7 + 2 + 3 = 0
x1 = 1/2
Dzielimy przez x − 1/2 lub 2x − 1
(16 x3 −28 x2 + 4x + 3 ) : ( 2x − 1) = 8 x2 − 10 x − 3
− 16 x3 + 8 x2
−−−−−−−−−−−−−−−
− 20 x2 + 4x
20 x2 − 10x
−−−−−−−−−−−−−
− 6 x + 3
6 x − 3
−−−−−−−
0
Rozwiązujemy równanie
8 x2 − 10 x − 3 = 0
Δ = (−10)2 − 4*8*(−3) = 100 + 96 = 196
√Δ = 14
x2 = ( 10 − 14)/16 = − 4/16 = − 1/4
x3 = ( 10 + 14)/16 = 24/16 = 3/2
8 lut 08:26
Janek191:
W(1/2) = 0, bo 16 *(1/8) − 28* (1/4) + 4*(1/2) + 3 = 2 − 7 + 2 + 3 = 0
x1 = 1/2
Dzielimy przez x − 1/2 lub 2x − 1
(16 x3 −28 x2 + 4x + 3 ) : ( 2x − 1) = 8 x2 − 10 x − 3
− 16 x3 + 8 x2
−−−−−−−−−−−−−−−
− 20 x2 + 4x
20 x2 − 10x
−−−−−−−−−−−−−
− 6 x + 3
6 x − 3
−−−−−−−
0
Rozwiązujemy równanie
8 x2 − 10 x − 3 = 0
Δ = (−10)2 − 4*8*(−3) = 100 + 96 = 196
√Δ = 14
x2 = ( 10 − 14)/16 = − 4/16 = − 1/4
x3 = ( 10 + 14)/16 = 24/16 = 3/2
8 lut 08:27
Paweł: Ok ale jak (sprytnie) dojść do tego, że jednym z miejsc zerowych jest 0,5?
26 wrz 15:32
Krzysiek: Sprytnie to z tw o pierwiastkach wymiernych wielomianu .
26 wrz 16:06
Mariusz:
Paweł twierdzenie o pierwiastkach wymiernych nie zawsze działa
| | 7 | |
Podstaw x=y+ |
| aby wyrugować wyraz z x2 |
| | 12 | |
Załóż że pierwiastek jest sumą dwóch składników , wstaw do równania
a następnie równanie zapisz w postaci układu równań
Układ równań przekształć do postaci wzorów Vieta dla trójmianu kwadratowego
W przypadku gdy otrzymany trójmian kwadratowy nie będzie miał pierwiastków rzeczywistych
a nie znasz liczb zespolonych przydatna będzie trygonometria i
podstawowe wiadomości o funkcjach
27 wrz 00:06
Mila:
Mariusz, ale tu działa, po co strzelać z armaty do wróbla?
28 wrz 16:33
LWG: Oczywiście najlepiej jest wyłapać W(r), które dzielą W(x).
16x3−12x2+1−16x2+4x+2=0.
[4x2(4x−3)+1 − 4x(4x−1)+2=0] ⇒ [4x2(4x−3)=−1 i 2x(4x−1)=1] ⇒ 8x2−2x−1=0.
x1=−1/4; x2=1/2. Sprawdzamy, czy spełniają W(x).
Jeśli te 'pierwiastki' spełniają W(x), to szukamy dalej, dzieląc W(x) przez (x−0,5) i przez
(x+0,25).
Ale można i tak: 16x3−24x2 − 4x2+4x+3=0.
8x2(2x−3) − 4x2+4x+3=0 ⇒ 8x2(2x−3)=0 i 4x(x−1)=3. Kolejne x... muszą spełniać W(x).
Inne odrzucamy.
28 wrz 20:57