dziwne pytanie
adc: dziwne to zadanie... liczba 45 jest o 50% mniejsza od liczby x ,odp. 90 ? liczba x.
i czy da sie nauczyc w kilka godzin(zrozumiec) te cale zadania x−3(2x−3) itp..
8 lut 00:44
Ajtek:
x − szukana liczba.
| | 1 | |
45 − 50% liczby x zatem 45= |
| x |
| | 2 | |
x − 100%
45 − 50%
| | a | | c | |
Proporcja: |
| = |
| , czyli a*d=b*c, czyli: |
| | b | | d | |
x+0,5=45*1 *2
x=90
8 lut 00:48
adc: a wiesz może którą z kolei liczbą naturalną jest 112,5? Obstawiłem liczbę 112 i teraz nie wiem.
W zadaniu nic nie było czy brać pod uwagę 0 czy 1 dopiero.
8 lut 00:51
Ajtek:
x−3(2x−3)=...
Ile wynosi −3(2x−3)

mamy wzorek: a(b+c)=a*b+a*c
u Ciebie: a=−3, b=2x, c zaś −3, czyli:
−3(2x−3)=−3*2x+(−3)*(−3)=−6x+9
zatem: x−3(2x−3)=x−3*2x+(−3)*(−3)=x−6x+9=...
8 lut 00:52
Ajtek:
112,5 nie jest liczbą naturalną!
8 lut 00:53
adc: co do x−3(2x−3) itp. chodziło mi tylko czy da sie tego nauczyć w parę godzin (zrozumieć), bo
nic a nic sie nie uczyłem jeszcze...natomiast co do 112,5 nie wiem dokładnie jak to było w
zadaniu, chyba ile liczb naturalnych mieści się w 112,5 i zaznaczyłem 112. Dobrze?
8 lut 00:56
Ajtek:
0 uznawane jest za l. naturalną. Zatem l. naturalnych w tym przedziale jest 113. Mogło być
założenie ile l. naturalnych >0 jest w tym przedziale, wtedy odp. 112.
8 lut 01:05
adc: ale niektórzy piszą,że nie wiadomo jak liczyć, czy brać pod uwagę 0 czy 1, a w zadaniu nie było
tego. Niestety 113 była też do wyboru
8 lut 01:08
Ajtek:
Nie znam treści zadania, tylko piszę, iż 0 jest l, naturalną.
8 lut 01:10
adc: ale na pewno jest? ludzie piszą, że jedni twierdzą, że jest inni, że nie
8 lut 01:16
Ajtek:
Jest.
8 lut 01:21