funkcja wymierna
Liliana : rozwiąż : bardzo prosze o pomoc, to moze byc dla kogos proste a dla mnie to strasznie trudne,
wiec jesli możecie to pomozcie mi :..
−x
| −−−−−− | = −|x|
x+1
7 lut 23:49
sushi_ gg6397228:
jakiego znaku jest lewa, a jakiego prawa strona równania
7 lut 23:52
Liliana : wartość bezwzględna jest nieujemna a prawa strona jest ujemna...
7 lut 23:53
sushi_ gg6397228:
wiec już wiesz, jaka liczba spełnia równanie
7 lut 23:54
Liliana : 0

a wgl jak mam to zapisac, żeby było poprawnie ?
7 lut 23:55
sushi_ gg6397228:
mozliwosic sa tylko takie
plus= zero
plus =minus
zero= minus
zero = zero
drogą eliminacji wariant pasujący jest ...
7 lut 23:56
Liliana : tylko chodzi mi tylko o taki zapis scisle maetmatyczne np. na kartówkce moge to napisać tak?...
|x|≥0 −x
−−− = 0 ===> −x=0 ===> x=0
x+1
8 lut 00:00
Mila: | |x| | |
| ≥0 i (−|x)≤0⇔x=0 (|−x|=|x|) |
| |x+1| | |
8 lut 00:01
sushi_ gg6397228:
mozesz rozpisać sobie warianty lub napisac
lewa strona −−> nieujemna
prawa strona −−> niedodatnia
jedyna mozliwośc , kiedy obie są zerami
i lewa strona = 0 −−> x=...
prawa strona =0 −−> x=...
8 lut 00:02
Liliana : Dziękuję Wam bardzo

! zrozumialam

a mama jeszcze takie pytanie . jakie przedziały musze
rozpatrzec w takim zadaniu :
x
2−6x+5 2x
2+3x+1
−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−− = 11 chodz i mi tylko o przedziały
|x−1| |x+1|
8 lut 00:07
Liliana : oj te liczby mi sei troche pzesunęły ale mam nadzieje ze wiedzie o co chodzi
8 lut 00:08
Liliana : pomorzecie?
8 lut 00:16
Liliana : ż**
8 lut 00:16
Liliana :
8 lut 00:25
Eta:
| (x−1)(x−5) | | (x+1)(2x+1) | |
| + |
| =11 |
| |x−1| | | |x+1| | |
1/ x€(−
∞, −1)
2/ x€ <−1,1)
3/ x€<1,
∞)
8 lut 01:16