wzór
tn: Witam

Mamy taki wzór na pole trójkąta: pr
Ten wzór działa też dla innych figur czy tylko dla trójkąta?
7 lut 23:39
Ajtek:
Jaki masz wzór na myśli
7 lut 23:46
tn: połowa obwodu razy promień
7 lut 23:47
Mila: Jeżeli w wielokąt masz wpisany okrąg to tak.
7 lut 23:47
Ajtek:
Masz na myśłi okręg zapewne związany z Δ. Kolejne pytanie wpisany czy opisany

.
7 lut 23:49
tn: a z czego to wynika?
7 lut 23:49
Ajtek:
No i niezawodna
Mila rozwiała wątpliwości
7 lut 23:50
Mila:
7 lut 23:51
tn: a z czego to wynika?
7 lut 23:51
Ajtek:
Dowodzik dla Ciebie
7 lut 23:55
Dominik:

pierwszy rysunek tutaj, mam nadzieje, ze przejdzie.

mamy trzy trojkaty, o podstawach a, b, c i wysokosciach rownych r.
| | ar | | br | | cr | | a + b + c | |
PΔ = PΔa + PΔb + PΔc = |
| + |
| + |
| = r( |
| ) = rp |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P
Δa, P
Δb, P
Δc to pola tych malych trojkatow.
7 lut 23:58
tn: faktycznie− Dzięki!
8 lut 00:03