xxx
xxx: dla jakich wartości parametrów p i q liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x3−5x2+px+q
29 cze 23:44
xxx: niewiem czy mam dobrze
29 cze 23:44
xxx: −3 i 3 podstawic do Wx i układ równań?
29 cze 23:45
Bogdan:
Zadania z wielomianem z parametrami dość często i łatwo rozwiązuje się zapisując wielomian
w postaci iloczynowej.
W(x) = (x − 3)(x − 3)(x − α), gdzie x1 = x2 = 3, x3 = α
Wykonujemy mnożenie:
W(x) = (x2 − 6x + 9)(x − α) ⇒ W(x) = x3 − αx2 − 6x2 + 6αx + 9x − 9α ⇒
⇒ W(x) = x3 + (−α − 6)x2 + (6α + 9) − 9α i W(x) = x3 − 5x2 + px + q
Stąd: −α − 6 = −5 ⇒ α = −1
6α + 9 = p ⇒ p = −6 + 9 = 3
−9α = q ⇒ q = 9
Otrzymaliśmy nie tylko wartości p oraz q, ale także x3.
W(x) = x3 − 5x2 + 3x + 9, x1 = x2 = 3, x3 = −1
W(x) = (x − 3)2(x + 1)
30 cze 00:47
Bogdan:
Można również spróbować podzielić W(x) przez (x − 3)2 = x2 − 6x + 9
x + 1
−−−−−−−−−−−−−−
(x3 − 5x2 + px + q) : (x2 − 6x + 9)
−x3 + 6x2 − 9x
−−−−−−−−−−−
= x2 + (p−9)x + q
−x2 + 6x − 9
−−−−−−−−−−−−−
Tu reszta jest równa 0, żeby tak było, to musi zachodzić: p − 9 = −6 i q = 9.
Otrzymaliśmy: p = 3, q = 9, x3 = −1.
30 cze 01:18