Rozwiąż równanie.
Kabelo: Rozwiąż równanie.
10x2 − x2 − 15x − 6 = 0
Schematem Hornera nie wychodzi mi 0, a inne metody jakie znam nie pasują mi tu.
7 lut 23:10
sushi_ gg6397228:
jakie sa miejsca zerowe−−−> z jakiej metody je wyznaczaleś?
7 lut 23:14
Basia:
a nie ma to być 10x3 + x2 − 15x − 6 = 0 albo 10x3 − x2 − 15x + 6 ?
7 lut 23:15
Kabelo: Próbowałem schematem Hornera. Dla 10 i − 6 wspólnie dzielniki to 1, −1,2,−2 ale po wprowadzeniu
tego do schematu Hornera nie otrzymuje niczego sensownego, że jest podzielne przez któreś z
tych liczb.
7 lut 23:20
Kabelo: Raczej nie. Też miałem wątpliwości, ale koleżanka ma tak samo.
7 lut 23:22
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 2 | | 3 | |
a gdzie |
| |
| |
| itp .... |
| | 5 | | 5 | | 2 | |
7 lut 23:27
Basia:
możliwości jest więcej;
1;2;3,6; 12; 32; 15; 25; 35; 65; 0,1; 0,3;
(i oczywiście to wszystko z minusami też)
może, któryś się nadaje
7 lut 23:29
Kabelo: A to nie są pierwiastki które mogę otrzymać?
7 lut 23:30
Dominik: | | 1 | |
jesli ten wielomian to 10x3 − x2 − 15x − 6 = 0 to W(− |
| ) = 0 |
| | 2 | |
7 lut 23:32
Kabelo: Ok. Ale moment, muszę to przemysśeć. Z lekcji wynikało tak jakby to co podała Basia było
pierwiastkami które mogą się okazać miejscami zerowymi.. i to wszyscy tak myśleli, chociaż to
się głupie wydawało i kolezanka się pytała to pani to potwierdziła... A w takim razie, jak
tych możliwości jest tyle to jak na to szybko wpaść ?
7 lut 23:36
Kabelo: Dobra. Pasuje, wszystko gra. Dziękuję bardzo za pomoc
7 lut 23:46
Kabelo: a dla 6x4−5x2−28x2−13x+30=0 jaki będzie pierwiastek?
8 lut 00:18
Kabelo: −5x3 powinno być
8 lut 00:18