matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Należy wykonać działania; Funkcja wymierna /-zatępuje kreskę ułamkową
aluuu:
(x+2)/(x−1)−4/(x
2
−2x+1)−x+1/x
7 lut 22:39
M:
8 sty 09:41
M:
2 wrz 21:28
Kim Shin:
D=ℛ\{0,1}
x+2
4
x+1
−
−
=
x−1
(x−1)
2
x
x(x−1)(x+2)−4*x−(x+1)(x−1)
2
=
=
x(x−1)
2
=U{x(x
2
−x−2)−4x−(x
2
−1)(x−1)}{x(x−1)
2
=
x
3
−x
2
−2x−4x−x
3
+x
2
+x−1
=
=
x(x−1)
2
−5x−1
=
x(x−1)
2
2 wrz 22:19