prawdopodobieństwo
Kin: w urnie jest 6 kul białych i 4 kule czarne. Do urny dołożono n kul białych. Wyznacz liczbę n
jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych jest teraz mniejsze od
Potrzebuje pomocy z rozwiązaniem tego zadania za pomocą drzewka bo mi dziwne wyniki wychodzą.
7 lut 22:33
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi
7 lut 22:44
Basia: nie widzę tu zastosowania dla drzewka
mamy 6+n białych i 4 czarne; razem 10+n
losujemy dwie
| | | | (10+n)! | | (n+10)! | |
|Ω| = | = |
| = |
| = |
| | | 2!(8+n)! | | 2!(n+8)! | |
A − obie białe
| | | | (n+6)! | | (n+5)(n+6) | |
|A| = | = |
| = |
| |
| | | 2!(n+4)! | | 2 | |
musisz rozwiązać nierówność
| (n+5)(n+6) | | 1 | |
| < |
| |
| (n+9)(n+10) | | 2 | |
mnożę przez 2(n+9)(n+10); mam prawo bo 2(n+9)(n+10)>0
2(n+5)(n+6) < (n+9)(n+10)
a to już jest zwykła nierówność kwadratowa do rozwiązania
7 lut 22:45
Mila:

n+6 liczba B
4 liczba C
n+10 liczba kul
n
2+3n−30<0 i n∊N
Δ=129
| | −3−√129 | | −3+√129 | |
n1= |
| <0 lub n2= |
| ≈4,1 |
| | 2 | | 2 | |
n∊{0,1,2,3,4}
7 lut 23:44