ciąg
adam: an=13n Dla jakich wartości n wyrazy ciągu sa mniejsze niż 11000
7 lut 22:14
sushi_ gg6397228:
w czym masz dokładnie problem?
7 lut 22:15
adam: jak przekształcić i zapisać te równanie aby obliczyć n
7 lut 22:23
7 lut 22:24
m: czyli n3<1000 czyli n<10
7 lut 22:26
adam: i jak to dalej rozwiążać
7 lut 22:26
adam: sorry tam było w mianowniku 3n przez 1
7 lut 22:27
Dominik: | | 1 | |
czy ten ciag to an = |
| ? |
| | 3n | |
7 lut 22:27
adam: w mianowniku 3 do n potęgi a nie n do 3 poteegi
7 lut 22:29
adam: nie 3n tylko 3 do potegi n
7 lut 22:30
Ajtek:
Sorry źle zapisałem
7 lut 22:34
adam: spoko
7 lut 22:37
Dominik: adam, miales logarytmy?
7 lut 22:37
Dominik: choc w sumie nie trzeba, bo dzialamy w zakresie liczb naturalnych
7 lut 22:38
adam: to jest materiał ze studiów raczej były
7 lut 22:40
Dominik: | | 1 | | 1 | | 1 | |
zauwaz ze |
| < |
| < |
| |
| | 36 | | 1000 | | 37 | |
7 lut 22:40
Dominik: logarytmy sa w LO
7 lut 22:40
adam: jasne
7 lut 22:44
Dominik: zatem jaka dajemy odp?
7 lut 22:44
adam: nie wiem
7 lut 22:48
Dominik: | | 1 | |
czy dla n = 1 wyraz ciagu jest mniejszy od |
| ? |
| | 1000 | |
7 lut 22:50
Dominik: wkradl sie maly blad
7 lut 22:53
adam: dzięki a wiedział bys jak zrobić takie zadanko
napisz równani stycznej do wykresu funkcji f(x)=2e3x − √x w punktach P0 = x0,y0 w
którym współrzędne x0=2
7 lut 22:54
Dominik: zapewne trzeba policzyc pochodna w tym punkcie, ale jak i co dalej − to nie wiem. dopiero
mature w tym roku pisze.
7 lut 22:56
Dominik: az mi sie wierzyc nie chce, ze takie zadania z ciagow sa na studiach. co studiujesz?
7 lut 22:59
adam: geodezje
7 lut 23:03