Punkty przegięcia funkcji
Michal: Wyznacz punkty wklęsłości i przegiecia funkcji x
2e
x
Dochodzę do momentu w którym przyrównuję drugą pochodną do zera:
e
x(x
2+4x+2)=0 i nie wiem co dalej
7 lut 21:52
Ajtek:
a*b=0 ⇔ a=0 lub b=0
7 lut 21:55
Basia:
f"(x) = ex(x2+4x+2)
ex >0 dla każdego x∊R
czyli miejsca zerowe i znak f"(x) zależą tylko od wyrażenia y=x2+4x+2
czyli Δ, pierwiastki, parabola itd.
7 lut 21:57
Michal: Właśnie na to wpadłem, dziękuję
7 lut 21:58
Ajtek:
Witaj
Basiu 
.
7 lut 21:59
Basia: Witaj
Ajtek 
Ślicznie kwiatki; dziękuję
7 lut 22:03
Michal: Dla formalności, dla x∊(−∞,−4−2√22) funkcja jest wklęsła, dla
x∊(−4−2√22,−4+2√22) wypukła i dalej znowu wklęsła ?
7 lut 22:04
Ajtek:
Ty mi słoneczko, a u mnie za oknem

wali na całego.
7 lut 22:05
Basia: a u mnie nie ma ani płateczka; zimno, ale zupełnie sucho
druga połowa Polski
7 lut 22:06
Michal: Przepraszam że przeszkadzam, mógłbym poprosić o komentarz do ostatniego pytania ?
7 lut 22:08
Ajtek:
Od poludnia pada i nie zamierza przestac z tego co widzę

.
7 lut 22:09
Basia: ⇒Michał
| | −4−2√2 | | −4+2√2 | |
odwrotnie; poza tym |
| = −2−√2 a |
| = −2+√2 |
| | 2 | | 2 | |
x∊(−
∞; −2−
√2) ⇒ f"(x)>0 ⇒ f(x) jest wypukła
x∊(−2−
√2;−2+
√2) ⇒ f"(x)<0 ⇒ f(x) jest wklęsła
x∊(−2+
√2;+
∞)⇒ f"(x)>0 ⇒ f(x) jest wypukła
7 lut 22:10