.
asdf: Witam
obliczyłem górę, wyszło mi (i
2−2i+1)
2 = (−2i)
2 = −4
to samo zrobić z dołem i liczyć?
7 lut 21:44
asdf: ok, z dołu mi wyszło 4, czyli liczę taki pierwiastek:
z = 3√−1 tak?
7 lut 21:46
Basia: dobry pomysł

jak już policzysz mianownik pomnóż licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika
dopiero potem postać trygonometryczna, a na końcu
3√....
7 lut 21:50
Basia:
(1−i√3)3 = 13 − 3*12*i√3 + 3*1*i2*3 − i3*3√3 =
1 − 3√3i − 9 + 3√3i = −8
czy się pomyliłam ?
7 lut 21:53
asdf: −4/4, co tu sprzężać?
7 lut 21:54
asdf: jak zwykle − nie pomyliłaś się, mi się pierdyknął znak, zamiast + to −..
7 lut 21:56
Basia: nie ma co sprzęgać, napisałam zanim policzyłam
czyli masz
3√1/2
| 1 | | 1 | |
| = |
| *[ cos0 + i*sin0] |
| 2 | | 2 | |
7 lut 21:59
asdf: tu nie ma czasem 3 pierwiastków?
7 lut 22:03
Basia:
| | 1 | |
są; zapisałam Ci |
| w postaci trygonometrycznej |
| | 2 | |
teraz licz
3√1/2 wg. wzorów Moivre'a
7 lut 22:04
asdf: uwierzysz w to? dałem rade..
7 lut 22:21
Basia: oczywiście, że uwierzę

w ogóle nie miałam co do tego żadnych wątpliwości
7 lut 22:23
asdf: będę skromny − ja też nie
7 lut 22:26
Trivial: asdf, po sesji w końcu?
7 lut 22:44
asdf: jutro jeszcze matematyka
7 lut 22:58
Ajtek:
Z kim się nie witałem to dobry wieczór

.
Trzymam kciuki za egzama
7 lut 23:01
asdf: dobry wieczór, oj tam oj tam, dzięki
7 lut 23:01
Trivial: No asdf, pora sesję zakończyć. (:
7 lut 23:02
Mila: No to powodzenia)

Idź spać!
7 lut 23:02
Ajtek:
Nie dziękuj

Źle napisałem, trzymam kciuki za przynajmniej cztery z egzama

.
7 lut 23:03
Ajtek:
Dobry wieczór
Mila 
.
Jaka pogoda na południu?
7 lut 23:03
asdf: Nie idę spać...nie ma 4 rano
7 lut 23:04
asdf: @Trivial
Zakończyć mocnym nokautem sesję?
7 lut 23:05
asdf: @Ajtek
przynajmniej 4? to i tak dobrze..bo jak to Trivial kiedyś "bez 100% nie wracaj"
7 lut 23:06
Ajtek:
Znokautujesz się jutro po egzamie

.
7 lut 23:06
Basia: tak, ma być 5+, bo inaczej forum będzie płakać
7 lut 23:06
Trivial:
7 lut 23:06
Ajtek:
asdf, nie chcę wywierać presji na Tobie, od 4 w górę wszystko zostawiam Tobie

.
7 lut 23:07
asdf: już możecie zacząć

Widzieliście to?
− Ile papieru trzeba przynieść na koło z algebry?
− Ze dwie rolki, bo pewnie się zesrasz jak zobaczysz zadania
7 lut 23:07
Ajtek:
7 lut 23:09
7 lut 23:16
Ajtek:
U mnie 100% identycznie, pada od poludnia i przestać nie zamierza.
7 lut 23:19