matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę korzystając z twierdzenia Newtona-Leibniza
Angel:
Oblicz całkę korzystając z twierdzenia Newtona−Leibniza: a=0 b=9
DX
∫
x
2
+9
Jak mam to obliczyć bo już wątpię jak wyliczam całkę nie określoną to wychodzi mi
1
1
dlog(x
2
+9) a w wynikach od wykładowczyni
arctg3 jak ona to wyliczyła
2
3
7 lut 21:09
Vizer:
Nie nie określoną, tylko nieoznaczoną.
dx
dx
1
dx
∫
= ∫
=
∫
x
2
+ 9
9(x
2
/9 + 1)
9
(x/3)
2
+ 1
x
= t
3
1
dx = dt
3
dx = 3dt
1
dt
1
1
x
∫
=
arctgt + C =
arctg(
) + C
3
t
2
+ 1
3
3
3
7 lut 21:15