reguła L` Hospitala
kasiula: korzystając z reguły L` Hospitala oblicz granicę wyrażenia nieoznaczonego
7 lut 20:49
ogipierogi: wrzuć ten temat jeszcze z 4 razy, na pewno pomoże
7 lut 20:50
kasiula: nie ma problemu
7 lut 20:58
Vizer: Nie ma w tym żadnego haczyka, stosujesz na żywca twierdzenie i podstawiasz x = 0 i wychodzi.
7 lut 21:02
pigor: ... , np. tak : jak wiesz do granic elementarnych należą m. innymi
| | sinx | | ex−1 | |
lim x→0 |
| =1 i lim x→0 |
| =lne=1 , a także − jak mi sie wydaje − taka |
| | x | | x | |
granica
| | ax−1 | |
lim x→0 |
| =lna i właśnie tu skorzystam z niej, np. tak : |
| | x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 5x−4x | | 4x [(54)x−1] | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| | x | | x | |
| | (54)x−1 | |
= 40 lim x→0 |
| = 1*ln 54=ln 54 i tyle, ale można dalej = |
| | x | |
= ln5−ln4 =
ln5−2ln2 =
ln1,25 . .. no i starczy . ...
7 lut 21:13