układ równań
Gusia: Jak wyliczyć x z takiego układu równań?
| ⎧ | 12hx=6 | |
| ⎨ | h2 = 16+d2 |
|
| ⎩ | 36= d2 +14x2 | |
7 lut 20:39
Andrzej: ja spróbowałbym tak, żeby nie dostać równania czwartego stopnia (co prawda byłoby tzw.
dwukwadratowe, więc nie takie trudne, ale zawsze

) :
z drugiego wyliczam d
2 i wstawiam do trzeciego
| | 1 | |
wychodzi 52 = h2 + |
| x2 (*) |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
zauważam, że (h+ |
| x)2 = h2 + hx + |
| x2, a z pierwszego wiem, że hx=12 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
więc wstawiając do (*) mamy (h+ |
| x)2 = 64 |
| | 2 | |
| | 1 | |
stąd h + |
| x = 8 lub −8 (chyba, że masz jakieś założenia i opcja ujemna odpada) |
| | 2 | |
czyli h = ... i wstawiam do pierwszego równania i mam zwykłe kwadratowe z niewiadomą x
poradzisz sobie dalej ?
7 lut 21:20
Gusia: myślę, że tak. dzięki Andrzej
7 lut 21:22
pigor: ..., np. tak dany układ jest równoważny układowi :
hx=12 i h
2=16+d
2 i x
2=4*36−d
2 i ?+ stronami 2−gie i 3−cie równanie ⇔
⇔ h
2x
2=12
2 i h
2+x
2= 16+4*4*9 i
(*) d2= 9*16−x2 ⇒
⇒ h
2(10*16−h
2)= 12*12 i
(**) x2= 10*16−h2 ⇒ h
4−10*16h
2+12
2= 0 ⇔
⇔
h4−10*16h2+9*16= 0 i np. ze wzorów Viete'a ⇔
h2=1*16 ∨
h2=9*16, a
stąd i z
(**) (
h2=1*16 i x2=9*16) ∨ (
h2=9*16 i x2=1*16), stąd i z
(*) (h
2=1*16 i x
2= 9*16 i d
2=0) ∨ (
h2=9*16 i x2=1*16 i d2=8*16) ⇒
⇒ h
2=9*16 i x
2=1*16 i d
2=8*16 ⇒ h= 3*4 i x= 4 i d=2
√2*4 ⇔
⇔
(h, x, d)= (12, 4, 8√2) i to tyle . ...
7 lut 21:49
Gusia: dzięki
8 lut 15:10