...
Arwena: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnej a i kącie
przeciwległym α. Przekątna największej ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem α. Wykaż, że objętość tego graniastosłupa jest równa V= a22sinα.
Wiem, że druga przyprostokątna ma atgα, a przeciwprostokątna asinα, ale jak znaleźć
wysokość?
7 lut 20:34
Arwena: wysokość powinna wynosić: h = acosα, tylko jak to obliczyć?
8 lut 15:14
Tad:
| H | | a | | sinα | | a | |
| =tgα ⇒H=c*tgα= |
| * |
| = |
| |
| c | | sinα | | cosα | | cosα | |
8 lut 15:34
Arwena: dzięki
8 lut 15:40