wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
kasiula: wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji : 2/3 x3 − x2 − 12x − 4
7 lut 20:25
Janek191:
Tu nie ma funkcji !
Powinno być
f(x) = (2/3) x3 − x2 − 12x − 4 lub y = (2/3) x3 − x2 −12x − 4
7 lut 21:56
natalia:

f(x)
23x
3−x
2−12x−4
Df: x∊R
y'=(
23)'−(x
2)'−(12x)'−{4)'
y'=2x
2−2x−12 / :2
y'=x
2−x−6
Δ=25
x1=−2
x2=3
f. jest rosnąca w przedziale (−
∞;−2)∪(3;
∞)
f. jest malejąca w przedziale (−2;3)
f. osiąga maksium lokalne w punkcie (−2;
323)
f. osiąga minimum lokalne w punkcie (3;−67)
7 lut 22:38