Wyznaczyc równanie stycznej i normalnej do okręgu
Mieszko I: Wyznaczyc równanie stycznej i normalnej do okręgu
x2+y2+14x−10y+48=0 w punkcie (−2,6)
Więc po złożeniu okręgu do postaci kanonicznej mam (x+7)2+(y−5)2=26
równanie pęku prostych przechodzących przez (−2,6) to y = mx +2m +6
wstawiam do równania okręgu równanie prostej y=mx+2m+6
po uproszczeniu wszystkiego licze delte i mam Δ = 25m2+10m+10
Δ' = 0 i m = − 15
więc równanie stycznej to y = −15x + 285
Czy ktoś to może zweryfikować? Wiem, że jest jeszcze wzór na styczna do okręgu w punkcie P ale
wychodzi mi coś innego, a pozatym gościu na wykładach tego wzoru nie podał więc nie wiem czy
jak użyje wzoru to czy sie nie da zapyta skąd to wziałem
7 lut 20:05