Znajdz przedzialy monotonicznosci i ekstrema funkcji
manslaughter: y=x+2arcctgx
Rozwiązuje:
Df: x∊R
| | 1 | | 2 | | x2+1 | | 2 | | x2+1−2 | |
y'=1+2( − |
| )= 1− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
i jak dalej to liczyc

?
7 lut 20:02
manslaughter:
7 lut 20:24
manslaughter:
7 lut 20:37
manslaughter:
7 lut 20:48
manslaughter:
7 lut 21:02
Vizer:
No to jaki jest warunek na monotoniczność ?
7 lut 21:04
manslaughter: y'>0
7 lut 21:05
manslaughter: czyli mam pominac mianownik i liczyc x
2+1−2=0 i z wykresu odczytac kiedy rosnie i maleje
7 lut 21:06
Vizer: W tym przypadku faktycznie mianownik nie będzie miał wpływu na rozwiązanie, więc określamy
tylko licznik. Z wykresu może wprost nie, najlepiej tutaj po prostu rozwiązać nierówność
posiłkując się wykresem, a szczególnie miejscami zerowymi.
7 lut 21:08
7 lut 21:12
Vizer: Dobrze.
7 lut 21:26
manslaughter: a jak jest sytuacja ze jest jedno miejsce zerowe np y=x−ln(1+x
2)
Df: x∊R
x
1=1
to funkja jest rosnaca na calym przediale od (−
∞, +
∞)
czy rosnaca (1. +
∞)
malejaca( −
∞, 1)
i min x=1


7 lut 21:32
Vizer: dla x ∊ (−∞, 1) oraz dla (1, +∞) jest rosnąca i nie ma żadnych ekstremów.
7 lut 21:41
manslaughter: ok rozumiem, dziekuje bardzo
7 lut 21:43