Prawdopodobienstwo
;): Losujemy jedną liczbę spośród liczb czterocyfrowych, w których zapisie użyto cyfr: 1, 2,
3, 4 i cyfry te się nie powtarzają. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to liczba
parzysta.
7 lut 20:01
Eta:
Ω −− zbiór permutacji cztero elementowych bez powtórzeń
Ω={1234, 1243,1342,1324 .....}
|Ω|=4!=24
A −− wylosowano liczbę czterocyfrową parzystą
czyli kończy się 2 lub 4
A={1342, 1324,1234, 2314,.......
|A|= 3*2*2=12
P(A)=........
7 lut 20:40
;): Jak mam rozumieć:3*2*2=12
7 lut 21:06
Dominik: a nie lepiej rozpatrzyc po prostu cyfre jednosci?
|Ω| = 4 (1 lub 2, lub 3, lub 4)
|A| = 2 (2 lub 4)
7 lut 21:09
Eta:
ostatnią parzystą możesz wybrać na 2 sposoby (2 lub 4)
to pierwszą wybierasz już tylko z trzech pozostałych bo bez ostatniej
a drugą też na dwa sposoby, bo bez pierwszej i bez ostatniej
z reguły mnożenia |A|=3*2*2
7 lut 21:12