bardzo proszę czy ktoś potrafi rozwiązac granica ciągu
mart: bardzo proszę czy ktoś potrafi obliczyc granica ciągu
lim x−>0 (arctg(3x))/(3x−1)
7 lut 20:00
pigor: ... skorzystam z dwóch granic elementarnych, mianowicie np. tak :
| | arctg(3x) | | arctg(3x) | | 3x | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| * |
| = |
| | 3x−1 | | 3x | | 3x−1 | |
| | arctg(3x) | | x | |
= 3 lim x→0 |
| * |
| = 3*1* ln3 = 3 ln3= ln3 3= ln27 . ... |
| | 3x | | 3x−1 | |
7 lut 20:16
7 lut 20:20
mart: studia ok bardzo dziękuje

mam tylko pytanie skąd wiem że x/3x−1 granica wynosi ln3 ?
7 lut 20:38
pigor: powinnaś to mieć w spisie całek elementarnych (takich z których możesz korzystać
przy liczeniu innych całek) np takiej jak ta. ...

a będę szczery i powiem, że nie chce mi się tego specjalnie liczyć, przy tym edytorze
7 lut 20:50