Prosze o pomoc.
Heksula: Prosze o pomoc z tymi dwoma zadaniami, na spr na jutro

Zad. 1. Średnia wieku pięcioosobowej rodziny składającej się z dwójki dzieci, ich rodzicow oraz
babci jest równa 52. Gdyby odliczyć wiek babci, średnia wieku tej rodziny zmniejszyłaby się o
2 lata. Oblicz wiek babci.
Zad. 2.
Pole przekroju osiowego stożka jest równe 12 pierwiastków z 3 cm
2, a kąt rozwarcia stożka ma
miarę 60. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego stożka.
7 lut 19:37
7 lut 19:41
Heksula: a skąd 200?
7 lut 19:43
Heksula: ok, doszłam do tego, a 2 zadanie?
7 lut 19:48
Tad:
... jeszcze prostsze ...zrób rysunek
7 lut 19:49
Heksula: no spoko, tylko dalej nie umiem tego zrobić
7 lut 19:56
pigor: ... , a więc dla innych np. tak : niech
x=? − szukany wiek babci, to
4(52−2)+x= 5*52 ⇔ x= 260−200 ⇔
x=60 lat . ...
7 lut 19:59
Heksula: już doszłam do tego

A mógłbyś pomóc z drugim zadaniem?
7 lut 20:01
Tad:

H/r=tg30
o ⇒H=rtg30
o
P
o=12
√3=Hr ⇒12
√3=r
2tg30
o ...itd
7 lut 20:09
Heksula: ale ten kąt ma być kątem rozwarcia stożka, a nie przy podstawie, nie rozumiem
7 lut 20:12
Buc Kipic: ten przekroj osiowy jest trojkatem rownobocznym a wzor na pole trojkta rownobocznego to
| a2√3 | |
| a to krawedz boczna w tym wypadku to 2 r czyli srednica lub l czyli bok sciany |
| 4 | |
7 lut 20:17