kilka zadań
Seba_xD:

Kilka zadań których nie mogę zrobić:
1.Długość przekątnej trapezu równoramiennego abcd przedstawionego na rysunku wynosi:
A.2√29 B.√65 C.65 D.116
0
2.Do zbioru rozwiązań nierówności 2x(x−5)< bądź równe 0 należą:
A.cztery liczby pierwsze
B.Dwie liczby parzyste
C.trzy liczby nieparzyste
D.Cztery liczby naturalne
3.Podstawa AB trójkąta ABC leży na prostej o równaniu y=2x+5. Wysokość trójkąta poprowadzona z
wierzchołka C=(3,1) zawiera się w prostej o równaniu:
A.y=12x+212 B.y=−3x+1 C.y=−0,5x+2,5 D.y=−32+1
4.Punkt K dzieli bok AC trójkąta ABC w stosunku 2:5 licząc od punktu A. Punkt L leży na boku BC
tak, że odcinek KL jest równoległy do boku AB. Odcinek KL ma długość 15, gdy:
A.|AB|=21 B.|AB|=22 C.|AB|=52,5 D.|AB|=37,5
5.Okrąg o równaniu (x−2)2+(y+3)2=9:
A.ma dwa punkty wspólne z prostą y=1 B. jest rozłączny z prostą x=1 C.jest styczny do osi
odciętych D.jest styczny do osi rzędnych
Prosiłbym o jakieś obliczenia lub sensowne tłumaczenie. Z góry dziękuję.
7 lut 19:32
ogipierogi: 1. Można ze wzoru d=√c2+ab
czyli d=√25+40=√65
7 lut 19:37
Seba_xD: Czemy ab to 40 a c
2 25 ? Skąd ta piątka ?
7 lut 19:43
ogipierogi: 2. 2x=0 i x−5=0
x=0 i x=5
zaznaczasz na OX, parabola z ramionami w górę, kółka zamalowane, i zanaczasz sobie przedział
gdzie ta funkcja jest ≤0 więc jest to obszar pod Osią Ox, należą do niej liczby z przedziału
<0,5> − czyli 0,1,2,3,4,5
czyli w tym przedziale liczby pierwsze to 2,3,5 stąd odpowiedź a odpada.
b również odpada bo parzyste jest 0,2,4
c jest prawidłowie bo są 3 nieparzyste − 1,3,5
7 lut 19:43
7 lut 19:46
Seba_xD: aa czaję, Dzięki za pomoc
7 lut 19:50
Seba_xD: Pomoże ktoś przy pozostałych ?
7 lut 20:22
Seba_xD: .
7 lut 21:07