paulina1000-95: oblicz NWW i NWD liczb 28 , 56 , 42
7 wrz 16:36
Kasia: dzielniki 28 dzielniki 56 dzielniki 42
28:2 56:2 42:2
14:2 28:2 21:3
7:7 14:2 7:7
1 7:7 1
1
NWD(28,56)=2*2*7=28 (wypisujemy dzielinki które pojawiają się w obu liczbach i mnożymy je
ze sobą)
NWD(28,42)=2*7=14
NWD(42,58)=2*7=14
NWW(28,56)=28*2=56 (mniejszą liczbę mnożymy przez dzielnik większej,który się nie
powtarza w tej pierwszej)
NWW(28,42)=28*3=84
NWW(42,56)=42*2*2=168
8 wrz 10:53
ui: αβπ≤
8 wrz 18:21
anitex: nwd 2,56
19 lis 16:41