matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj monotoniczność ciągu
pw-wz:
zbadaj monotoniczność ciągu (an)=
√
n + 1
−
√
n
pozdrawiam
7 lut 19:05
Mila:
a
n+1
−a
n
i badasz znak a
n+1
−a
n
>0 ciąg ronący a
n+1
−a
n
<0 ciąg malejący albo jeśli wyrazy ciągu są dodatnie
a
n+1
>1 ciąg rosnący
a
n
a
n+1
<1 ciąg malejący
a
n
a
n+1
=
√
n+2
−
√
n+1
a
n+1
−a
n
=
√
n+2
−
√
n+1
−
√
n+1
+
√
n
=
√
n+2
−2
√
n+1
+
√
n
zbadaj znak ? II sposób
a
n+1
√
n+2
−
√
n+1
=
=
a
n
√
n+1
−
√
n
√
n+2
−
√
n+1
√
n+2
+
√
n+1
=
*
=
√
n+1
−
√
n
√
n+2
+
√
n+1
1
=
=
(
√
n+1
−
√
n
)*(
√
n+2
+
√
n+1
)
1
√
n+1
+
√
n
=
*
=
{
√
n+1
−
√
n
}*(
√
n+2
+
√
n+1
)
√
n+1
+
√
n
√
n+1
+
√
n
<1 ciąg malejący
√
n+2
+
√
n+1
7 lut 21:01