Miary kątów
sonia: Miara kąta B E D jest równa 70 stopni a miara kąta ABC wynosi 60 stopni.Wyznacz miary
pozostałych kątów czworokąta ABCD
7 lut 18:59
Tad:
... a co to jest E

? w tym czworokącie −
7 lut 19:00
sonia: jest to wierzchołek tego czworokąta
7 lut 19:02
Tad:
to ten czworokąt ile ma wierzchołków ?−
7 lut 19:06
sonia:
7 lut 19:10
sonia: 5 wierzchołków
7 lut 19:15
Tad:
... to ogarnij się trochę i nie wypisuj bzdetów
7 lut 19:19
pigor: ..., a więc jak sie domyślam A − środek okręgu , więc z warunków zadania :
1) zależności między kątem środkowym a wpisanym opartym − tu − na łuku BCD :
|∡BAD|=2*70
o=
140o ,
2) z tw. o sumie kątów przeciwległych czworokąta wpisanego w okrąg :
|∡BCD|= 180
o−70
o=
110o , zatem
3) z tw. o sumie kątów wewnętrznych czworokąta wypukłego :
|∡ADC|= 360
o−(60
o+140
o+110
o)= 360
o−310
o=
50o.. i to tyle. ...
7 lut 19:29
sonia: dzieki wielkie
7 lut 19:52