PW: 3,1415<π<3,1416
3,1415−3,125<π−b<3,1416=3,125
0,0165<π−b<0,0166
π<b+0,0166
Różnica nie przekracza 0,0166, podzielona przez b daje
| | 0,0166 | | 166 | |
|
| = |
| =0,005312 |
| | 3,125 | | 31250 | |
Różnica między π a babilońskim przybliżeniem wynosi około 0,53% tego przybliżenia.
W treści zadania wymagali mniej dokładnie.
Jeżeli wziąć jako przybliżenie π liczbę 3,142, to różnica 3,142−3,125=0,017
stanowi około 0,55% babilońskiego przybliżenia:
| | 0,017 | | 17 | |
|
| = |
| =0,00544≈0,0055 |
| | 3,125 | | 3125 | |