Równanie parametryczne
Elizka: Dane jest równanie parametryczne prostej:
x=2 − 3t i y=−1 + 2t
Napisz równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez punkt A=(2,2).
Przedstaw je w postaciach: normalnej, kierunkowej i odcinkowej.
7 lut 18:46
Janek191:
x = 2 − 3t /* 2
y = − 1 + 2t / * 3
−−−−−−−−−−−−−−−−
2x = 4 − 6t
3y = − 3 + 6t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2x + 3y = 1
2x + 3y − 1 = 0 − postać ogólna
============
3y = −2x + 1
y = ( −2/3) x + 1/3 − postać kierunkowa
==============
A = ( 2; 2)
( − 2/3) *a2 = − 1
a2 = 3/2
y = (3/2)x + b2
Wstawiam za x oraz za y :
2 = (3/2)*2 + b2
2 − 3 = b2
b2 = − 1
y = (3/2) x − 1 − postać kierunkowa prostej prostopadłej
=============
Dla x = 0 jest y = − 1
0 = (3/2) x − 1
(3/2) x = 1
x = 2/3
zatem
a = 2/3 i b = − 1
Równanie odcinkowe
x y
−−− + −−− = 1
2 − 1
−−−
3
7 lut 22:17