Prawdopodobieństwo
Beata: W urnie znajduje się n kul białych i 2n kul czerwonych .Wybieramy losowo dwie kule. Dla jakich
wartości n prawdopodobieństwo wylosowania kul o rożnych kolorach jest równe
prawdopodobieństwu wybrania kul tego samego koloru?
7 lut 18:17
Tad:
| | | | (3n)! | | 3n(3n−1) | |
|Ω|= | = |
| = |
| |
| | | 2!*(3n−2)! | | 2 | |
Jedną kulę białą z n białych możemy wylosować na n sposobów
| | | | n! | | n(n−1) | |
Dwie kule białe z n białych na ... | sposobów .... |
| = |
| |
| | | 2!(n−2)! | | 2 | |
Jedną kulę czarną z 2n czarnych możemy wylosować na 2n sposobów
| | | | (2n)! | | 2n(2n−1) | |
Dwie kule czarne z 2n czarnych ... na | sposobów .. |
| = |
| |
| | | 2!(2n−2)! | | 2 | |
... i chyba wszystko jasne −
7 lut 18:40
Zrozpaczona : Jak dla mnie czarna magia

Ale dziękuje Ci za pomoc
7 lut 18:54
Tad:
oczywiście
| | n(n−1) | | 2n(2n−1) | |
n*2n= |
| + |
| .....n1=0 sprzeczny w war. zadania |
| | 2 | | 2 | |
n
2=3
7 lut 18:55
Tad:
Obie czarne albo obie białe ..... suma
Jedna czarna jedna biała .... iloczyn
7 lut 18:58
Zrozpaczona : narazie dziura ale postaram sie to zrobić i spróbuje napisać moje rozwiązanie
7 lut 18:59
Tad:
ale czego tu nie rozumiesz

?
7 lut 19:02
Zrozpaczona : chwila bo zaczynam ogarniać
7 lut 19:03
Zrozpaczona : a czemu n2 wyszło 3?
7 lut 19:07
Mila: Beato, czy umiesz rysować i odczytać prawdopodobieństwo z drzewka?
7 lut 19:09
;(: Niestety wydaje mi sie ze to zadanie jest za bardzo skomplikowane jak na moje zdolności rysunku
drzewka
7 lut 19:11
7 lut 19:16
Tad:
4n2=5n2−3n
n2−3n=0
n(n−3)=0
7 lut 19:17
;(: Tad właśnie miałam pisać czy dobrze to rozkminiłam ale mnie uprzedziłeś

Jesteś wielki

Masz u mnie piwo
7 lut 19:18
Tad:
−

nie omieszkam się o nie upomnieć ... tylko już nie wiem kto stawia
(Beata ... Zrozpaczona ...

7 lut 19:22
;(: Dla Cb hmmm ? Dla Cb bedzie 3 w 1
7 lut 19:25
Mila:

n+2n=3n
| | 1n | | 1 | |
w I losowaniu Biała −z prawdopodobieństwem |
| = |
| |
| | 3n | | 3 | |
| | 2n | | 2 | |
Czerwona −z prawdopodobieństwem |
| = |
| |
| | 3n | | 3 | |
II losowanie
kul jest (3n−1)
| | 1 | | n−1 | |
P(BB)= |
| * |
| mnożymy prawd. na gałązkach |
| | 3 | | 3n−1 | |
P(BB)+P(CC)=P(BC)+P(CB)
| 1 | | n−1 | | 2 | | 2n−1 | | 1 | | 2n | | 2 | | n | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| 3 | | 3n−1 | | 3 | | 3n−1 | | 3 | | 3n−1 | | 3 | | 3n−1 | |
Mianowniki są takie same , to
n−1+2(2n−1)=2n+2n
n=3
7 lut 19:37
;(: Mila dla CB również piwko
7 lut 20:45
Mila:
7 lut 21:05