granica ciagu
Beata: granica ciagu
1. lim=(√9n2+6n−3−3n)
n−>nieskonczonosci
2. lim=4x2−3x/2x2−9x
x−>0
3. lim= (n+6/n−7)2n−1
n−>nieskończonosci
7 lut 17:51
Janek191: z.1
9n2 + 6n − 3 − 9n2 6n − 3
an = √9n2 + 6n − 3 − 3n = −−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−
√9n2 + 6n − 3 + 3n √9n2 + 6n − 3+ 3n
Po podzieleniu licznika i mianownika przez n
6 − 3/n
an = −−−−−−−−−−−−−−−
√ 9 + 6/n − 3/n2 + 3
6 + 0 6
lim an = −−−−−−−−−−−− = −−− = 1
n→∞ √9 + 0 − 0 + 3 6
================================
bo 3/n → 0, 6/n → 0, 3/n2 → 0, gdy n → ∞
7 lut 18:37
Janek191:
Korzystałem z wzoru : a2 − b2 = ( a − b)*( a + b)
w postaci
a2 − b2
a − b = −−−−−−−
a + b
7 lut 18:39
Janek191:
z.3
n + 6 ( 1 + 6/n) 2n − 1 ( 1 − 7/n) [ ( 1 + 6/n)n]2
an = ( −−−−− ) 2n − 1 = −−−−−−−−−−− = −−−−−−− * −−−−−−−−−−−−
n − 7 ( 1 − 7/n )2n − 1 ( 1 + 6/n) [ ( 1 − 7/n )n]2
zatem
e6 )2 e12
lim an = −−−−− = −−−−− = e26
n → ∞ ( e−7)2 e− 14
================================
7 lut 22:46