wyrażenie algebraiczne:
palinka: wyrażenie algebraiczne:
−rozwiąż rónanie i sprawdz
3a+112=214
−beata podzieliła trzykrotność pewnej liczby przez 12 i otrzymała liczbe 3. jaka to była
liczba ? ułóż równanie do zadania i rozwiąż je...
7 lut 17:48
Mila: 1)
spr.
| | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | | 5 | | 1 | |
L=3* |
| +1 |
| = |
| +1 |
| =1 |
| =2 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
L=P
2) x pewna liczba
3x − trzykrotność pewnej liczby
spróbuj ułożyć równanie, sprawdzimy
7 lut 18:03
palinka: ale tam w pierwszym jest błąd w równaniu jest : 3a+112=214
7 lut 18:21
Mila: Palinko w której jesteś klasie?
7 lut 18:27
palinka: 5
7 lut 18:31
Mila: Tak się rozwiązuje to równanie:
| | 1 | | 1 | |
aby obliczyć nieznany składnik sumy (3a), to musisz od wyniku (2 |
| ) odjąć 1 |
| . |
| | 4 | | 2 | |
7 lut 19:05