Błagam o pomoc chodzi o granice funkcji
olcia: Oblicz granice
3−3cos22x
lim −−−−−−−−−−−−−−−−−
x→0 4x2
28 cze 19:34
AS: I część opiera się na regule L'Hospitala
f(x) f'(x)
lim −−−−−− = lim−−−−−
x→a g(x) x→a g'(x)
3 − 3*cos22x −6*sin2*x*2 −12 sin2*x
lim−−−−−−−−−− = lim −−−−−−−− = lim −−−− * −−−−−−
x→0 4*x2 x→0 8*x x→0 4 2*x
Teraz można wybrać dwa sposoby
Powtórzyć regułę L'Hospitala
lub wykorzystać tw. lim sin(a*x)
x→0 −−−−−−−− = 1
a*x
Stosując drugą możliwość uzyskamy jako wynik −3*1 = −3
28 cze 20:15
olcia: Jeśli możesz to napisz to dalej jak to trzeba zrobić. Prosze
28 cze 20:22
AS: W ostatniej chwili zauważyłem pomyłkę
Poprawiam
3 − 3*cos2(2*x) −6*cos(2*x)*(−sin(2*x))*2
lim−−−−−−−−−−−− = lim −−−−−−−−−−−−−−−−− =
x→0 4*x2 8*x
12*cos(2*x) sin(2*x) 12*1
= lim −−−−−−−−−− * −−−−−−− = −−−−−− * 1 = 3
x→0 4 2*x 4
sin(a*x)
bo lim −−−−−−− = 1
x→0 a*x
Poprzednie rozwiązanie proszę anulować, jest błędne.
Wróciłem do domu zmęczony a pośpiech to zły doradca.
28 cze 20:33
AS: Przesyłam jeszcze jedno rozwiązanie − łatwiejsze
Opiera się ono na tw.
sin(a*x)
lim −−−−−−− = 1
x→0 a*x
3 − 3*cos2(2*x) 3*(1 − cos2(2*x)) 3*sin2(2*x)
lim −−−−−−−−−−−−− = lim −−−−−−−−−−−− = lim −−−−−−− =
x→0 4*x2 x→0 4*x2 x→0 4*x2
3 * sin(2*x) sin(2*x)
x→0 −−−−−−−−− * −−−−−− = 3*1*1 = 3
2*x 2*x
28 cze 21:03
olcia: Bardzo dziękuje za pomoc.
Przepraszam że wcześniej nie odpisałam ale była u mnie straszna burza i wyłączyłam komputer.
Jeszcze raz dziękuje
29 cze 08:18