Dana jest funkcja f(x)= (m+1)x^2+mx+1
kotek: Dana jest funkcja f(x)= (m+1)x2+mx+1. Dla jakich wartości parametru m jej największą wartością
jest liczba 2?
7 lut 17:33
Tad:
a<0 ⋀ yw=2
7 lut 17:43
Nela: Mniej więcej to co powiedział(a)(li) Tad.
a musi być mniejsze od zera, żeby w ogóle funkcja miała najmneijszą wartość
Natomiast powinniśmy jeszcze sprawdzić przypadek liniowy, czyli a=0.
wtedy m=−1 i f(x)=−x+1, czyli funckja ta nie ma najmniejszej wartości. (gdyby wyszła funkcja
stała o wartości 2 musielibyśmy dodać m=−1 do odpowiedzi)
Wracając do przypadku kwadratowego.
a<0, czyli m<−1
Wierzchołek ma współrzędne (p,q), gdzie p=−(b/2a), a q to f(p)
Stąd p=−[m / 2(m+1)]
Po przeliczeniu q=−[m2 / 4(m+1)]
I chcemy by q=2
Więc piszemy 2=−[m2 / 4(m+1)]
Z czego wychodzi m=−2
i tyle
23 maj 20:53
Agatka:
a<0 to m< −1
| | m2 | |
yw= c−a*xw2 ⇒ 2= 1−(m+1)* |
| ⇒ m2+4m+4=0 |
| | 4(m+1)2 | |
(m+2)
2=0
m= −2 <−1
@
Nel
Co to jest "przypadek kwadratowy" ?
23 maj 21:13
janek191:
@Nel
Funkcja stała nie ma największej wartości − patrz def. wartości największej funkcji liczbowej
24 maj 08:13
24 maj 08:53
getin:
największa i najmniejsza wartość funkcji to inaczej ekstrema funkcji
warunek konieczny istnienia ekstremum to f'(x) = 0
pochodna funkcji liniowej f(x) = ax+b (dla a≠0) wynosi a
więc dla żadnego argumentu x nie zachodzi warunek f'(x) = 0
oznacza to że funkcja liniowa nie ma ekstremów, czyli nie ma ani najmniejszej, ani największej
wartości
24 maj 09:01
getin:
funkcja stała f(x) = a też nie ma najmniejszej ani największej wartości
co prawda warunek konieczny, f'(x) = 0 jest spełniony dla każdego argumentu
ale warunek wystarczający, f''(x)≠0 nie jest spełniony
24 maj 09:23