Pomoc
Buc Kipic: Dana jest funkcja f(x) = (m−1)x
2+ 3mx + 4+2m . Dla jakich wartosci parametru m jej najmniejsza
wartosc jest liczba ujemna

czy tutaj trzeba jakies zalozenia np a>0 lub a<0 co trzeba liczyc

? Prosze o pomoc
7 lut 17:25
Tad:

... to troszkę ciekawsze −
7 lut 17:30
Buc Kipic: 0 dalej nie ogarniam jedynie wiem z tego wyjresu ze a>0 lub a<0
7 lut 17:33
Buc Kipic: czyi trzeba zrobic 2 zalozenia ze a >0 i a<0 i potem podstawic to do tego co z delty wyjdzie

7 lut 17:33
Tad:
czyli a<0 lub a>0 i ....

... i wszystko jasne −
7 lut 17:35
Buc Kipic: kurde delta mi wyszla m2 −8m +16 czyli jest jedno miejsce zerowe czyli 4
a>0 ⇒ m−1 >0 ⇒ m>1 czyli m ∊(1;+∞)
z delty m wychodzi 4 wiec powinno wyjsc ze punkt wspolny to 4 a w odpowiedzaich jest:
m ∊(1;4)u(4;+∞)
Prosze o pomoc co jest zle i chyba czegos brakuje
7 lut 17:48
Tad:
... nie zrozumiałeś drugiego warunku
a>0 ∧ yw<0
7 lut 17:56
Buc Kipic:

dzieki czyli jesli dobrze zrozumialem to y
w to q czyli
czyli :
(−m
2 +8m−16)(4m−4)<0
czyli z pierwszego nawiasu wychodzi m = 4 z drugiego m =1 czyli wychodzi m∊(1;4)
laczac to z a>0 ⇒ m>1 ⇒ m∊(1;+∞0)
Czyli wspolne z Rysunku to dalej nie bedzie tak jak w odp czyli m ∊(1;4)u(4;+∞)
tylko z rysunku wyjdzie : m∊(1;4)
Kurde znowu cos zle
7 lut 18:05
Buc Kipic: a czy sie na tym wykresie cos nie odbija ?
7 lut 18:15
Tad:
... odbija ... odbija ...
Podwójny (krotność parzysta) −
7 lut 18:20
Buc Kipic:

no niewiem tak musialoby sie odbic zeby bylo OK z odp ale tak sie nie odbija ale wtedy jescze
musialoby byc >0

No kurde prosze o chociaz jakas konkretna wskazowke bo niemam pojecia co dalej
7 lut 18:26
Buc Kipic: prosze pomoc
7 lut 18:39
7 lut 18:44
Buc Kipic: dziekuje Tad teraz wszystko sie wyjasnilo i Rysunek sie zgadza
7 lut 19:40
Tad: −
7 lut 19:42
majtaj5: Nie rozumiem jak z 4(m−1)(m−4)2>0 powstał taki wykres
18 lis 20:50
majtaj5: Może ktoś mi wytłumaczyć?
18 lis 21:32