pomoc
Buc Kipic: Dla jakich wartosci parametru m funkcja f(x) = (3+m)x
2 −mx+m ma najmniejsza wartosc rowna 2
Liczylem tak:
najpierw z rownania wyznaczyem Δ wyszla −3m
2−12
| | −Δ | |
potem podstawilem do q= |
| |
| | 4a | |
wyliczylem i wyszlo
−3m
2−24m − 36 =0
policzylem z tego miejsca zerowe
m
1=−2 i m
2 =−6
I mój problem polega na tym ze w odpowiedziach jest samo m = −2 dlaczego − 6 nie moze być i
jescze jedno chyba NAJWAZNIEJSZE czy dobrze to liczylem czyt ka sie to wlsnie robi i czy
jakichs zalozen nie zapomnialem czy czegos innego potrzebnego , prosze o pomoc
7 lut 17:15
Buc Kipic: w tresci zadania ma byc : ' najmniejsza wartosc rowna −3 ' a nie 2
7 lut 17:16
Buc Kipic:

a juz chyba wiem czy to przypadkiem jescze nie trzeba zalozyc ze skoro najmniejsza wartosc to
−3 wiec ramiona paraboli beda do gory i a>0 wiec 3+m>0 ⇒ m>−3
i laczac to wychodzi RYSUNEK wiec wspolny punkt to − 2

?
7 lut 17:20
Tad:
Funkcja kwadratowa ... ma mieć wartość najmniejszą ... czyli a>0
3+m>0 ⇒m>−3
7 lut 17:23
Tad:
... no widzisz−
7 lut 17:24